Görüntü Yönetmeninin Ölümü ve Acil Çağrı

Ekim 2021’de Santa Fe, New Mexico’da çekilen western tarzındaki Rust filminin çekimleri esnasında oyuncu Alec Baldwin tarafından silahla vurularak ağır şekilde yaralanan Halyna Hutchins kaldırıldığı Albuquerque, New Mexico’deki Üniversite Hastanesi’nde tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak 21 Ekim 2021 tarihinde 42 yaşında vefat etti. Polis raporunda oyuncu Alec Baldwin tarafından içinde gerçek mermi olan silahla vurulduğu tespit edildi. Olay sırasında vurularak ağır yaralanan ikinci kişi olan filmin yönetmeni Joel Souza hastanedeki uzun çabalar sonucu hayatta kalmıştır.

Matthew Hutchins ile evli olup bir çocuk annesiydi.

Kaynak: Wikipedia

Çok üzücü olayın ardından üyesi olduğumuz Imago’nun Çalışma Koşulları Kurulu başkanı Kurt Brazda, AAC aşağıda bulacağınız acil çağrıyı kaleme aldı. Her ne kadar Kasım 2021 tarihli olsa da maalesef koşullar değişmediği için hep gündemde olan çağrıyı Mehmet Aksın, GYD Türkçeye çevirdi. Konunun aciliyetinin sürdüğü ortamda GYD olarak imzamızı ekleyerek tüm meslektaşlarımız ve sektör çalışanlarımızla paylaşıyoruz. Acil Çağrı

Halyna Hutchins yaşam sevinciyle dolu, mesleki şevki yüksek, nitelikli bir görüntü yönetmeni, eş ve anneydi. Sette iş güvenliği kuralları feci bir şekilde ihmal edildiği için öldü! Ödeme, çalışma ve barınma koşullarını kabul etmeyerek işten ayrılan sendikalı çalışanların yerine, deneyimsiz-yetersiz, sendikasız çalışanların getirilmesi, insanlık dışı koşulların olduğu setin devamını sağladı.

Uluslararası film endüstrilerinde bu tür set kazaları artık istisna değil. Uzun çekim günleri ve kısa dinlenme sürelerinin yol açtığı yorgunluk ve tükenmişlik, çekim sırası ve sonrasında bu tür çok sayıda kazaya yol açıyor. Artık sadece adil ücret değil, hayat dostu, aile dostu çalışma koşullarını da talep etme zamanıdır. İş baskısının neden olduğu sağlık sorunları ve aşırı uzun çalışma saatleri artık kabul edilemez!

Milyarların döndüğü görsel-işitsel yapım ve film endüstrilerinde, bu artı değeri emekleriyle mümkün kılan çalışanların dayanılmaz yapım koşullarında çalışmak durumunda kalması utanç verici!

Avusturya’da yapılan yeni bir saha araştırması, film yapım dünyasında tükenmişlik sendromu ve kaygı bozukluklarında aşırı bir artış olduğunu, çalışanların iş kaybetme korkusuyla, sahip oldukları haklar için diren(e)mediklerini, bu korkunun da -ne yazık ki- nedensiz olmadığının tecrübeyle sabit olduğunu gösteriyor. Bu kısır döngü kırılmalı!

Döngünün kırılabilmesi için yapım şirketlerinin, televizyonların ve yayın platformlarının sınırsız açgözlülüğün kural tanımazlığına karşı üyelerini koruyacak güçlü meslek birlikleri ve sendikalara ihtiyaç var. Çarkın dönmesi, görsel-işitsel içeriğin sürekliğine, üretimin devamlılığına, dolayısıyla ekiplerin durmaksızın çalışmasına bağımlı!

Set çalışanları ne yazık ki bu bağımlılığın tersine döndürülmesinin, hak arayış sürecini çok daha etkili kılacağını fark etmekte zorlanıyorlar. Bu gücün bilincinde olarak, dayanışma tabanlı iş durdurmalarla pazarlık güçlerini artırabilirler. Bunun ön şartı, çalışanların dayanışma içinde yaşamayı öğrenmesi. Bu da maalesef içinden geçtiğimiz kontrollü izolasyon/yalnızlaştırma ortamında hiç kolay değil. Kar oranı ve hisse değeri ile güdümlenen bir endüstride, eski “Böl ve Yönet” anlayışı güçlü bir araç konumuna geldi.

İzolasyon, yalnızlık ve mesleki ortamda hayatta kalmak adına acımasızca rekabet, artık çalışma dünyamızın temeli olmaktan çıkmalı. Set çalışanları ekip çalışmasıyla, başkaları ile etkileşimde kalarak ne kadar başarılı olabildiklerini, çıkardıkları iyi işlerle kanıtlıyorlar zaten.

Uluslararası Görüntü Yönetmenleri Federasyonu IMAGO olarak, mesleki dayanışmayı savunuyoruz. Dünya genelinde film çalışanlarının hak arayışları destekliyoruz. Aynı zamanda, çalışanlara güçlü meslek dernekleri ve sendikalarla dayanışmaları çağrısında bulunuyoruz.

Bir görüntü yönetmeninin ölümü boşuna olmamalı!

Kurt Brazda, AAC Metnin İngilizce orijinaline Imago web sitesinden ulaşabilirsiniz:

https://imago.org/news/urgent-call-2021/

Benzer İçerikler: