Meryem Yavuz

Hakkında

1983 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sinema eğitimi gördü.

2009 yılında Berlin Film Festivali Yetenek Kampüsü’ne kabul edildi.

Görüntü yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı film İki Çizgi (2008) dünya prömiyerini 65. Venedik Film Festivali’nin Uluslararası Eleştirmenler Haftası bölümünde yaptı, Kumun Tadı (2014) ve Toz Bezi (2016) uluslararası ilk gösterimlerini Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde gerçekleştirdiler. Salı (2015) Cannes Film Festivali’nde kısa film bölümünde, uzun metrajlı belgeseller Ötekiler (2016) ve Bekçi (2020) DOKLeipzig’de ulusal bölümde yarıştılar. Road to London (2012), dünyanın en prestijli görüntü yönetmenleri festivali Camerimage’da gösterildi. Borç (2018) 37. İstanbul Film Festivali’nde en iyi film seçildi. Görülmüştür (2019) Karlovy Vary Film Festivali’nde FEDEORA ödülünü aldı. Bilmemek (2019) 31. Ankara Film Festivali’nde En İyi Film, 27. Adana Film Festivali’nde Yılmaz Güney ödüllerine layık görüldü. Silivri’den mEKTUPLAR Clermont Ferrand’dan iki ödülle döndü.

Yavuz 2020’de American Society of Cinematographers Vision Mentorship Programı’na kabul edildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf-Video, Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema bölümlerinde sinematografi dersleri verdi.

Sinema Televizyon Sendikası ve Görüntü Yönetmenleri Derneği üyesidir.

Görev aldığı projeler

Seçilmiş Filmografi

Uzun Metraj – Kurmaca
2019 – Ağzı Olmayan Kız (Yön: Can Evrenol)
2019 – Bilmemek (Yön: Leyla Yılmaz)
2019 – Görülmüştür (Yön: Serhad Karaaslan)
2018 – Borç (Yön: Vuslat Saraçoğlu)
2018 – The Field Guide to Evil – “Al Karısı” (Yön: Can Evrenol)
2018 – Ay Dede (Yön: Abdurrahman Öner)
2015 – Toz Bezi (Yön: Ahu Öztürk)
2014 – Kumun Tadı (Görüntü Yönetmeni Julian Atanassov ile birlikte) (Yön: Melisa Önel)
2013 – Gözümün Nuru (Yön: Melik Saraçoğlu, Hakkı Kurtuluş)
2008 – İki Çizgi (Yön: Selim Evci)

Kısa Metraj – Kurmaca
2020 – İnşa Hali (Yön: Azize Cansu Turan)
2019 – Silivri’den Mektuplar (Yön: Adrian Figueroa)
2019 – Ölü Deniz (Yön: Arda Ekşigil)
2019 – Mamaville (Yön: Irmak Karasu)
2017 – Hinterlant (Yön: Sinan Kesova)
2015 – Gri Bölge (Yön: Derya Durmaz)
2015 – Salı (Yön: Ziya Demirel)
2015 – Dağınık Yatak (Yön: Eytan İpeker)
2012 – Buhar (Yön: Abdurrahman Öner)
2011 – Nolya (Yön: M. Cem Öztüfekçi)
2010 – Sabah-­‐Öğle-­‐Akşam (Yön: Efe Öztezdoğan)
2008 – Sapak (Yön: Fırat Mançuhan)
2007 – Ayak Altında (Yön: M. Cem Öztüfekçi)

Belgesel
2021 – Avukat (Yön: Maria Binder)
2020 – Bekçi (Yön: Martina Priessner)
2019 – Oglago (Yön: Efe Öztezdoğan)
2019 – Love Child (Yön: Eva Mulvad)
2018 – Amina (Yön: Kıvılcım Akay)
2016 – Ötekiler (Yön: Ayşe Polat)
2014 – Remake, Remix, Rip-­‐Off (Yön: Cem Kaya)
2012 – Londra’ya Giden Yol (Yön: Efe Öztezdoğan)

Ödüller

2020 – İzmir Kısa Film Festivali En İyi Görüntü ‘Mamaville’
2020 – İşçi Filmleri Festivali Emek Ödülü
2016 – Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Bilge Olgaç Başarı Ödülü
2009 – Marmara İletişim Kısa Film Festivali En İyi Görüntü ‘Sapak’
2008 – Kodak Film Okulları Ulusal Yarışması En İyi Görüntü ‘Ayak Altında’

İletişim