Arri Alexa LF ve Signature Primes Etkinliği

Arri Türkiye Distribütörü Linka’nın organize ettiği ve Türkiye Görüntü Yönetmenleri Derneği’nin katkılarıyla VSG Stüdyoları’nda gerçekleştirilen etkinlik 9 ve 10 Mart 2020 tarihlerinde gerçekleşti.

Tüm etkinliklerde simultane çeviri hizmeti sayesinde katılımcıların konuya yoğunlaşması kolaylaştı.

Yoğun katılımın olduğu tanıtımların ilk günü, Linka Direktörü Melih Alaca ve Görüntü Yönetmenleri Derneği Başkanı Doğan Sarıgüzel’in konuşması ile başladı.

ARRI Kamera Ürün Müdürü Marc Shipman Mueller’in anlatımı ile günün ilk yarısında alıştığımız Super 35 Sensör ile Large Format sensör arasındaki farklar karşılaştırmalı olarak gösterildi. Alexa Mini ve Alexa Mini LF kullanılarak, aynı odak uzaklıklarında merceklerin değişik bouyuttaki sensörlerdeki etkileri yan yana izlenebildi. Ardından farklı odak uzaklığındaki lensler kullanılarak ve aynı kadrajin elde edilmesi için gereken x1.54’lük çarpan hesaba katılarak, Super 35 sensör ile Large Format sensörün aynı kadrajin oluşturması sağlandı ve etkileri izlendi.

GYD üyesi görüntü yönetmenleri Alexa LF, Alexa Mini LF ve Signature Prime deneyimlerini katılımcılarla paylaştı, soruları yanıtladı.

Günün ikinci yarısında ARRI Lensler Ürün Müdürü Thorsten Meywald, Signature Prime lensler konusunda bilgi verdi, Signature Prime merceklerde bulunan manyetik arka halkanın yaratıcı kullanımları katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Sonrasında LPL Large Format Lens Projektörü kullanılarak lenslerin performanslarının değişik etkiler almak için nasıl değiştirebildiği görüldü.

VSG Stüdyolarındaki tanıtımın ardında, Kanyon Sinemalarında “Moving Pictures: Filmmakers and the Art of Cinematography” özel gösterimi ile devam etti. Kokteyl ve ARRI Marketing Müdürü ve filmin yaratıcısı Henning Rädlein’in, belgesel niteliğindeki bu filmin hikayesini anlatımının ardından gösterime geçildi. Bu özel film, ARRI’nin 100.yılı nedeniyle, 225’den fazla film yapımcısı, yönetmen, görüntü yönetmeni, kameraman ile yapılan röportajdan derlendi. Değişen teknoloji ile negatiften dijitale giden yol, filmi yapanların ağzından seyirciye yansıtıldı.

İkinci gün yine büyük katılım ile VSG Stüdyolarında, ASC Başkanı Kees Van Oostrum ile Large Format Workshop gerçekleştirildi.

Kees Van Oostrum; Large Format sistemininin çekime kattığı imkan ve seçenekleri anlatarak güne başladı ardından mutfak dekoru üzerinde Large Format sisteminin tüm yeteneklerini ortaya çıkarmak üzere hazırladığı ışık kurulumu ile, Large Format ve Signature Prime lenslerin ayırt edici özellikleri olan yakın netleme ve geniş kadraj gibi özellikleri vurguladı. Tüm Signature Prime serisi ile çekim yaparak bunu birebir sergiledi.

Ardından katılımcılar geniş Signature Prime serisini yakından inceleme fırsatı buldu.  Özellikle iki uçta bulunan 12mm ve  280mm mercekler özel ilgi gördü.