Canon Cinema EOS Etkinliği 2017

Canon, yeni Cinema EOS serisi kamera ve merceklerini tanıttı.

Canon, Oktotech ve GYD’nin katılımı ile gerçekleşen etkinlikte Canon EOS C700 PL / EOS C300 Mark2 /EOS C200 / ME20F-SH kameralarını tanıttı. 17-18 Ekim tarihlerinde VSG stüdyolarında iki gün süren etkinlik boyunca sektörün  farklı alanlarından gelen ve 100 kişiyi aşan katılımcıların arasında öğrencilerin de olması dikkat çekiciydi. Böylece genç arkadaşlarımız sektör profesyonelleriyle tanışma fırsatı yakaladı.

Etkinlikte Canon’un PL mount 4 adet zoom objektifi (CN20X50 IAS H E1-P1 / CN7X17 KAS S / CN-E15.5-47mm T2.8 L S-SP / CN-E30-105mm T2.8 L S-SP / CN-E70-200mm T4.4 L IS / CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S) ve EF mount 4 adet Prime Lensi’nin yanı sıra referans monitörleri (DP2420 / DP1710) ve küçük kameraları da katılımcıların incelemesine sunuldu. Bu kameralardan XA15 boyutu ve HD-SDI çıkış barındırması gibi yetenekleriyle özellikle ilgi çekti.

GYD olarak ikincisine katılabildiğimiz ortak etkinlik programından önce, dernek üyelerimiz geçtiğimiz hafta EOS C700 PL kamera ve 17-120mm zoom (CN7X17 KAS S) objektifle İstanbul boğaziçinde kısa bir test çekti. Böylece çok kapsamlı olmasa da gerçek dünyada kamera ve merceklerin performansları ile ilgili birinci el bilgi elde ettik. GYD’nin katkıda bulunduğu bütün etkinliklerde geleneksel hale getirmeye çalıştığımız bu yöntem ile üyelerimize ve sektör profesyonellerine doğrudan bilgi, deneyim iletmeye çalışıyoruz.

GYD YK Başkan Yardımcısı Tolga Kutlar, organize ettiği bu testte kamerayı 4K, 800 ISO, CLog 3 ve ProRes modunda dengeli bir ışık ortamında denedi. GYD üyesi Ulaş Zeybek ise 4K, 2500 ISO , CLog3 ve ProRes modunda oldukça kontrast bir alanda test etti.

Etkinlik günü ise üyemiz Zekeriya Kurtuluş’un da (STM) katkılarıyla hazırladığımız test alanında kamerayı 25600 ISO -250 ISO arasında deneme şansı bulduk. Daha sonra  bu testleri Da Vinci Resolve’da katılımcıların incelemesini sağladık. Testlerle ilgili genel yorum 2500 ISO da bile görüntüde çok az gürültü olması ve kameranın söylenen 15 fstop dinamik aralığının gerçekçi olduğu.

Canon C700 genel olarak vizörü ,entegre ND filtreler ve gövdenin iki yanında bulunan kontrol panelleri ile menülere ulaşım açısından pratik bir kamera. Gövdesi alıştığımız prodüksiyon kameraları kadar olmakla birlikte bazı ziyaretçiler  tarafından büyük bulundu. Bu boyutta bir kameranın Raw ve yüksek kare kayıt için harici Codex kayıtçıya ihtiyaç duyması zayıf yönü olarak görüldü. Bu durumda kamera daha da büyüyor. Anlaşılan sektörün talebi hep daha güçlü ama daha küçük kameralar yönünde.

Canon C700 ile ilginç bir konu ise rakibi Arri tarafından üretilen güvenliği ve pratikliği kanıtlanmış Arri plate ve top plate ile viewfinder bracket ile sahaya çıkması. Bu endüstri standartlarına uyum açısından doğru bir hamle.

Etkinlikte ilgi uyandıran diğer iki ürün ise 4 milyon ISO hassasiyete çıkabilen Canon ME20F-SH ve 50-1000mm (CN20X50 IAS H E1-P1) zoom. Etkinliğin ikinci günü C700 kameraya takılan 50-1000 mm oldukça ilgi çekti. En açık diyaframı 4 1/2 fstop olan objektif, üzerindeki servo motoru ile çok kolay kullanılıyor. Ancak bu kadar geniş odak aralığına (20X) sahip objektifin yaklaşık 500 mm odak uzaklığından sonra başlayan zayıf vinyet etkisi çekimde dikkat edilmesi gereken konu. Üzerinde “built in” gelen 1.5X range extender ile yaklaşık bir fstop kayıpla 1500 mm odak uzunluğuna saniyeler içinde geçebilmesi ayrı bir avantaj. Ülkemizde ve dünyada PL mount ile bu boyut ve odak uzaklığında seçenek olmaması gösterilen yoğun ilginin nedenini açıklayabilir.

Canon ürünlerinin yanı sıra Oktotech’in yeni geliştirdiği 4 kanal “video assist” ve 12 kullanıcıya kadar wifi üzerinden  “live stream” yapabilecek sistemlerini de inceleme fırsatı bulduk. Böylece sıradan tablet ve telefonlar hafif set monitörlerine dönüşebilecek.

Desteklerini her zaman arkamızda bulduğumuz GYD üyelerinin yanı sıra Oktotech’ten Eyüp Ömer Yücel, Alphan Belbek, Ekin Yıldırım; Oktostore’dan Serkan Yeğen, Sinan Şensivas, Efe Karagöz, Nafiz Ekşi; Canon’dan Mert Gündoğdu, Cüneyt Akman, Göker Göksel, Aslı Dilbaz etkinliğin en iyi şekilde gerçekleşmesi için çalıştılar.

Etkinlik boyunca üyelerimizin yorumlarının üreticilere, ürünlerini mükemmelleştirme  konusunda yardımcı olduğuna inanıyor, derneğimizin üyelerine ve sektör profesyonellerine daha dolaysız bilgi aktarma şansı bulduğu bu gibi etkinliklerde bundan sonra da yer alarak karşılıklı yararı arttırmak istiyoruz.